Панирани пилешки хапки със (или без) зеленчуци в сладко - кисел сос



Записвам един вариант на тази популярна рецепта. Сосът направих с пресни домати, вместо кетчуп, към зеленчуците сложих и чаша сварена паста. За панировката и сгъстяването на соса посегнах към брашно, но с натурално нишесте става по-хубаво (от опит го знам. В тази рецепта обаче са записани грамажите за брашно и не знам дали важат и за нишесте).


Продукти:

  • 600 г пилешко филе
  • 1/2 ч.л. смлян черен (или бял) пипер
  • 1/2 ч,л, сол

За панировката (промних базовата рецепта, която ползвам от години, от този сайт) :

  • 2 белтъка
  • 1/2 ч.л. сол
  • 160 мл вода (или смес от бира и вода 50:50)
  • 50 г оризово брашно 
  • 100 г пшенично брашно (или натурално царевично нишесте)
  • 1 бакпулвер
  • сусамено семе (по желание)
  • олио за пържене

За соса:

  • 350 г домати
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 щипка кимион
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г захар
  • 100 мл оцет
  • 200 мл вода
  • 28 г брашно (натурално царевично нишесте)
  • олио (около 3 с.л.)
За зеленчуковата гарнитура:
  • 1 гл. кромид лук
  • 3 чушки
  • 1 морков
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.ч. сварена паста (дребни макарони, кус-кус)
  • сол, олио
Начин на приготвяне:

1. Приготвяме сместа за паниране, като в купа смесваме всички съставки и разбиваме. Оставяме да отлежи около половин час на студено.


2. Пилешкото филе нарязваме на хапки. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме.

3. Смиламе (настъргваме на ренде) доматите и ги изваряваме в тиган, с около 3 с.л. олио. Изчакваме водата да се изпари и сосът да се сгъсти. Добавяме солта, нарязаната скилидка чесън, червения, черния пипер и кимиона. Отстраняваме от котлона.




4. Кипваме на котлона захарта и оцета. Добавяме доматения сос, 100 мл вода и брашното размито в останалите 100 мл вода. Бъркаме и изчакваме да кипне и да се сгъсти.

5. Загряваме олио в тиган, за паниране на месото (не е нужно да е плуват). Потапяме късче месо в сместа за паниране, овалваме в сусам и пържим до зачервяване (температурата на котлона не трябва да е най-силната, горе-долу да е на една степен над средната мощност. Ако е слаба, панировката поема повече олио. Ако е силна - панировката бързо хваща загар, а месото има опасност да остане сурово).
Изваждаме готовите късчета панирано месо на кухненска хартия, да се отцедят от излишната мазнина.



6. Може да направите и зеленчукова гарнитура към ястието.
За целта запържваме нарязаните кромид лук и морков в малко мазнина.
Щом поомекнат добавяме нарязаните чушки. (Пържете според вкуса си - по-кратко, за запазване на хрупкавостта им, или по-дълго - за истински пържена чушка).
В края на пърженето добавяме нарязана скилидка чесън, сварената паста и част от сладко-киселия сос.
Разбъркваме и отстраняваме от котлона.


Сервираме месото и зеленчуците, "нацапани" с част от соса и допълнително сос в купичка.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...